Burgerinitiatief Boschstraat Kwartier Oost is een burgerinitiatief in Maastricht en zal o.a. via deze website burgers van het Boschstraat Kwartier Oost op de hoogte houden van het reilen en zeilen in hun buurt.

BBOOST

St.Teunisstraat 13A

6211 BA Maastricht

Tel: 06-46608845

´Een boom met een bankje er omheen´

Wanneer een onbekende een foto bekijkt van het "centrum" van ons buurtje ziet hij een boom met een bankje er omheen en veel goed en degelijk uitziende nieuwbouw rond een betegeld plein met hier en daar wat plantsoentjes.

Hij waant zich in een soort nieuwbouwwijk, die er zeker mag wezen. Dertien  in een dozijn - een standaardvoorbeeld en doorsnede van wat de laatste vijfentwintig jaar aan woningbouw werd geproduceerd: degelijk, alles functioneert. Handig en prima om in te wonen en er ouder te worden. Écht Nederlands in onze Bourgondische stad.  

Wanneer die onbekende even verder zou wandelen, komt hij plots in een heel andere wereld terecht. Wanneer hij zich even heeft georiënteerd ontdekt hij een monumentale oude stad, een duur winkelgebied, actieve en verlaten industrieterreinen en zelfs twee verschillende waterkanten. Eentje met een vreedzame jachthaven en een rivier waar de boten een vreemd geurtje hebben.

En daar zitten wij dus midden in. Een paar duizend in een nieuwbouwwijk. Iedere buitenstaander die hier voor het eerst mee kennis maakt is verbaasd en enthousiast: kan dat zo maar? Inderdaad - al dertig jaar! Want, zelfs wanneer we de boeiende voorgeschiedenis van dit gebied bij deze meditaties overslaan, stellen we vast dat we helemaal niet in zo een saai buurtje wonen!

Vlak om ons heen is er behoorlijk wat te zien en te beleven.

Maar wij denken altijd het eerst aan die boom met dat bankje er omheen, die al is uitgegroeid tot het beeldmerk van ons burgerinitiatief en de buurt zelf. Wanneer wij een blokje omlopen zien we niet alleen "mooie oude gebouwen", maar als we daar naar binnen lopen is er ook nog van alles te zien dat aan de buitenkant niet onmiddellijk valt af te lezen.

Zelfs de steeds bestofte Timmerfabriek om de hoek (eigenlijk de technische dienst van de Sphinx) is nu meer dan voorbeeldig opgeknapt en verborg tot 30 november het  gestolde denken van een zestigtal kunstenaars!Zó maar om de hoek - en het hoort allemaal nog bij ons buurtje. Teruglopend naar het eigen huisje komen we steeds die boom met dat bankje tegen. Vooral dat bankje willen we niet missen, ook al heb ik er nog nooit iemand op zien zitten. En bij die boom komt zelfs geen hond om er tegen te plassen. De snelste en goedkoopste manier om ons beeldmerk op te waarderen is door er een  titelplaatje op te schroeven: "ceci n'est pas un banc" - met dank aan René Magritte. 

Door Gustaaf Begas (met dank aan de buurman)

Agenda

Geen evenementen

We hebben 35 gasten en geen leden online