Burgerinitiatief Boschstraat Kwartier Oost is een burgerinitiatief in Maastricht en zal o.a. via deze website burgers van het Boschstraat Kwartier Oost op de hoogte houden van het reilen en zeilen in hun buurt.

BBOOST

St.Teunisstraat 13A

6211 BA Maastricht

Tel: 06-46608845

Geluiden uit het Boschstraatkwartier deel 2

Maastricht, 24 juli 2009 

Beste buurtbewoners, 

Sinds enkele maanden mag ik me bewoner van het Boschstraatkwartier noemen. Als student Geneeskunde heb ik, via enkele omzwervingen door Wittevrouwenveld en Wyck, eind april een fantastische kamer op de Sint Teunisgang gevonden. Al snel kwam ik erachter dat dit een grote stap vooruit is in de woonsfeer, vergeleken met mijn woonsituatie elders in Maastricht.

In de korte periode dat ik hier woon heb ik gemerkt dat het Boschstraatkwartier een zeer levendige buurt is. Uiteraard wordt dit in de hand gewerkt door de ligging van mijn appartement zo dicht bij de supermarkten, kledingwinkels en uitgaansgelegenheden. Voortdurend komen mensen voorbij die op ‘t Bassin een kopje koffie, broodje kaas of een biertje willen drinken. In de avonden ben ik dan ook voornamelijk te vinden op mijn Frans balkonnetje, één hoog, kijkend naar de interessante mensen die mijn balkon passeren. Soms zie je mij met een glas fris in de ene hand en een waterpijp in de andere hand. Zo ook in het weekend waarin Mister Maastricht, Andre Rieu, zijn concerten gaf waarbij je door de medebuurtbewoners vriendelijk begroet wordt en er vriendelijk wordt nagelachen.

Zelf heb ik, door een bestuursfunctie bij Studentenvereniging KoKo, een jaar lang een prettige werkrelatie gehad met de wijkagent, Stadsdeelleider Centrum (Els Budé) en de buurtbewoners van Wyck. Mede hierdoor heb ik vaak negatieve verhalen gehoord over hoe Maastrichtenaren over studenten denken. “Studenten zijn lui, draaien harde muziek, maken troep, ze drinken teveel en de studenten houden geen rekening met de buurtbewoners”, wordt regelmatig in een adem gezegd. Helaas worden verhalen van bewoners te vaak gevoed door de vooroordelen die ze te horen krijgen van andere buurtbewoners en de media. Hopelijk kan ik samen met mijn medestudenten in de wijk de komende jaren laten zien dat studenten heel sociaal, enthousiast en creatief kunnen zijn, waardoor het beeld van ‘de student’ in een positiever daglicht wordt gezegd. Het zijn eigenschappen die veel studenten in zich hebben waardoor ze een waardevolle betekenis kunnen zijn voor de wijk. Al met al, zonder twijfel kan ik zeggen dat ik me welkom voel in de wijk. 

Grote problemen in de wijk heb ik nog niet gehad. Voor mijn gevoel woon ik hier nog te kort om over de bekendere problemen, zoals drugstoeristen, mee te praten. Helaas moet ik wel zeggen dat ik te maken heb gehad met een ander probleem wat ik nog niet eerder heb gezien, de Maastrichtse bureaucratie. Enkele maanden geleden kwam ik terug in Nederland na een 3 maandenlange stage in Kaapstad, Zuid Afrika. Om de contacten met mijn internationale medestudenten die ik in Zuid Afrika heb ontmoet te onderhouden had ik al snel een reünie georganiseerd op de Sint Teunisgang. Zelfs twee Noorse dames hadden een reis van 16 uur ervoor over om de reünie in Maastricht bij te wonen. Binnen in mijn appartement hebben we foto’s bekeken en spellen gedaan, buiten op het ‘pleintje’ werd er gebarbecued. Helaas kregen de heren van de ‘Openbare Orde en Handhaving’ hier lucht van en keurden ze de locatie van de reünie af omdat er geen vergunning voorhanden was om buiten op een openbare locatie te barbecuen. Het is begrijpelijk dat je niet zomaar de rust in de buurt moet verstoren, maar om een vergunning te moeten regelen om buiten met vrienden te barbecuen gaat mij te ver. Uiteindelijk hebben we keurig de spullen vroeg in de avond naar binnen gesleept waardoor niemand last van ons heeft gehad. Achteraf heb ik ook positieve reacties gekregen over hoe de avond is verlopen, en zo hoort het! Ga met de mensen om zoals je zelf ook behandeld wil worden. 

Met vriendelijke groet, 

Niels Verhoeckx

student

Agenda

Geen evenementen

We hebben 7 gasten en geen leden online