Burgerinitiatief Boschstraat Kwartier Oost is een burgerinitiatief in Maastricht en zal o.a. via deze website burgers van het Boschstraat Kwartier Oost op de hoogte houden van het reilen en zeilen in hun buurt.

BBOOST

St.Teunisstraat 13A

6211 BA Maastricht

Tel: 06-46608845

Caspar Kubatsch

Kunstenaar Caspar Kubatsch schildert oude motieven van het Sphinx porselein op buitenmuren. Met zijn buitenschilderingen wekt kunstenaar Caspar Kubatsch (Heerlen, 1947) het roemrijke Sphinxverleden weer tot leven in het Boschstraatkwartier. De kleurrijke motieven van het fameuze porselein sieren muren en elektriciteitskastjes.

Uit zijn keukenraam ziet hij nog net de kroon van de Sphinx boven de daken uit prijken. Het was het enige zichtbare bewijs in de woonwijk van het verleden van de aardewerkfabriek. Verder vond hij de omgeving wat kleurloos en eentonig. “Ik miste de afwisseling die je rondom je huis graag ziet. Groen, een handjevol winkels. Naar mijn smaak is er te veel baksteen hier.”

Hij besloot daar verandering in aan te brengen. Samen met het Burgerinitiatief Boschstraatkwartier Oost, BBOOST, diende hij een plan in om de oude motieven van het Sphinx aardewerk te schilderen op de buitenmuren in de wijk. In het begin werd hij nog wel eens aangesproken door de politie. “Ze wisten niet dat we daar toestemming voor hadden gevraagd. Inmiddels kan ik ongestoord werken.”

Zo kan het zijn dat je tegen een levensgroot, kleurig Boerenbont aan loopt. Of tegen een ijsvogel op een elektriciteitskastje. Een ijsvogel? “Petrus Regout zag de afbeelding in een boek en heeft veel moeite gedaan om de vogel te mogen afdrukken op servies”, legt Kubatsch uit. Een straat verder stuiten we op drie levensgrote kannen op een witte muur. Een wijn-, water- en bierkan die hij samen met collega kunstenaar Marie van Vollenhoven heeft geschilderd.

Behalve tekenen uit het Sphinxverleden legt hij nog andere herinneringen uit vroegere tijden bloot. Het café Le Chat Noir bijvoorbeeld, uit het begin van de vorige eeuw, inspireerde hem tot het beschilderen van een elektriciteitskastje in de Sint Teunisstraat. Want het café lag precies op die plek. De kunstenaar verwijst er spitsvondig naar met de bekende gelijknamige art-nouveau afbeelding.

Het is wat zoeken geblazen, maar de oplettende passant van het Boschstraatkwartier kan zo een tiental schilderingen ontdekken. En anders is er nog altijd de plattegrond, ook een echte Caspar Kubatsch!

 

Bron:www.belvedere.nl

 

 

Agenda

Geen evenementen

We hebben 36 gasten en geen leden online