Burgerinitiatief Boschstraat Kwartier Oost is een burgerinitiatief in Maastricht en zal o.a. via deze website burgers van het Boschstraat Kwartier Oost op de hoogte houden van het reilen en zeilen in hun buurt.

BBOOST

St.Teunisstraat 13A

6211 BA Maastricht

Tel: 06-46608845

Buurtprofiel

Boschstraatkwartier is een wijk gelegen in het noordelijk deel van het centrum van Maastricht. De wijk wordt begrensd door wijken Statenkwartier (in het westen), Frontenkwartier (in het noord-westen), Boschpoort (in het noorden), Binnenstad (in het zuiden) en de rivier de Maas (in het oosten). Aan de noordzijde van de wijk ligt de papierfabriek Sappi, in de volksmond vaak nog "KNP" (Koninklijke Nederlandse Papierfabriek) genoemd, de voormalige naam van de fabriek.

De wijk heeft vele horecavoorzieningen. Deze zijn bijna allemaal gelegen aan de Markt (hier wordt voor deze wijk alleen de noordelijk "Marktwand" bedoeld), de Gubbelstraat en het Bassin, de oude binnenhaven van Maastricht. Naast deze horeca kent deze wijk nauwelijks andere voorzieningen.
 
De wijk is een echte woonwijk, grotendeels bestaande uit appartementen, gebouwd in de jaren '70 & '80 van de vorige eeuw. Deze wijk wordt ook wel de Havezathe genoemd, vernoemd naar projectleider De Havezathe uit Rotterdam. Voor de jaren '70 van de vorige eeuw stond hier een dichtbebouwd gebied, veelal bewoond door arbeiders van nabijgelegen industrie. Het gebied was in de jaren '50 zodanig in verval geraakt dat toenmalig pastoor Frans Rouwet van de Sint-Matthiaskerk de noodklok luidde. Zijn acties bleken effectief, want het zette de ontwikkeling in gang die uiteindelijk zou leiden tot de bouw van het plan De Havezathe. De monumentale noordwand aan het Bassin werd na protesten van Monumentenzorg gespaard. Alleen gevels bleven staan, opdat het monumentale karakter van het Bassin bewaard bleef.
 
De wijk kent enkele bezienswaardigheden, die herinneren aan oude tijden. Voorbeelden hiervan zijn de gedeeltelijk monumentale Boschstraat met o.a. de St. Matthiaskerk (in de volksmond ook wel St. Matthijs of kortweg de Matthijs genoemd). Ook de oude binnenhaven, het Bassin, met zijn horeca en oude pakhuizen is bezienswaardig.
 
Het Boschstraatkwartier dankt haar naam aan de Boschstraat die tevens de westelijke grens van de wijk vormt.

Google Maps : Luchtfoto Maastricht | Buurtbewoners over Bosstraatkwartier-Oost

Agenda

Geen evenementen

We hebben 29 gasten en geen leden online