Burgerinitiatief Boschstraat Kwartier Oost is een burgerinitiatief in Maastricht en zal o.a. via deze website burgers van het Boschstraat Kwartier Oost op de hoogte houden van het reilen en zeilen in hun buurt.

BBOOST

St.Teunisstraat 13A

6211 BA Maastricht

Tel: 06-46608845

Studenten: medebewoners van het Boschstraatkwartier

Welkom in Maastricht. Je gaat de komende jaren een geweldige tijd tegemoet in Maastricht. Je zult zien dat Nederlands oudste stad bruist van dynamiek. Om je start in Maastricht zo makkelijk en vlekkeloos mogelijk te laten verlopen hebben we tien punten onder elkaar gezet die je als student gewoon moet weten. Ze helpen je op weg om snel je draai te vinden in onze stad.

Kom ook naar de INKOM in augustus, de algemene introductieweek voor alle nieuwe studenten.

1.     Inschrijven bij de gemeente Maastricht

Kom je vanuit een andere gemeente wonen in Maastricht. Dan ben je verplicht om je in te schrijven bij de gemeente. Dit is belangrijk voor de gemeente en je krijgt meer financiering als je niet meer bij je ouders woont. Verhuis je binnen of naar Maastricht dan kun je dat gemakkelijk en snel digitaal doen
Verhuis je van het buitenland naar Maastricht (en ga je langer dan 4 maanden hier verblijven) en studeer je aan de Universiteit Maastricht? Maak digitaal een afspraak voor de inschrijfsessies. Overige studenten kunnen dit navragen bij hun schooladministratie of zich rechtstreeks inschrijven bij de gemeente Maastricht. 

2.     Huisvuil aanbieden 
In Maastricht hebben we een apart systeem voor het inzamelen van huisvuil. Een aantal jaren geleden heeft de gemeente de gemeentelijke rood-witte restzak ingevoerd. Deze is bedoeld voor je restafval. GFT en oud papier worden gratis opgehaald. Papier, plastic, blik, glas en drankkarton kun je gratis kwijt op een van de milieuperrons in de stad. Op onze site vind je een overzicht van alle milieuperrons en van de data waarop afval in de wijken wordt opgehaald (de afvalkalender). Door je afval goed te scheiden bespaar je vele euro’s. De restzakken kun je in klein en groot formaat kopen in elke supermarkt. 

3.     Brandveiligheid in je woning 
Als je in Maastricht komt wonen, is de kans groot dat je in een woning met meerdere studenten terecht komt. Uit controles onder studentenwoningen blijkt dat het nog lang niet altijd goed is geregeld met de brandveiligheid. Check daarom de brandveiligheid van je woning. Dat kan je doen op www.checkjekamer.nl. Dat is wel zo veilig voor jezelf en voor je medebewoners. Zelf kun je natuurlijk ook veel doen. Denk bijvoorbeeld aan het veilig gebruik van elektrische apparatuur, veilig koken en het kennen en vrijhouden van vluchtroutes.  Brandveiligheid is ook een verantwoordelijkheid van de huiseigenaar. Dus klopt er iets niet? Spreek hem er dan op aan.

4.     Fietsen in Maastricht
Maastricht is een fietsstad. Maar er zijn wel een paar regels die je moet kennen. In de binnenstad en bij het centraal station mag je alleen IN de rekken parkeren. Parkeer je niet in de rekken dan heb je de kans dat je fiets wordt verwijderd. In het hele centrum zijn overigens meer dan 5.000 openbare stallingen aanwezig. En we hebben ook nog vijf bewaakte stallingen. Daar kun je je fiets sinds 1 juli gratis stallen. Oh ja, nog een belangrijk weetje: het is verboden om in het centrum in het voetgangersgebied te fietsen. Zie ook www.maastricht-bereikbaar.nl 

5.     Parkeren  
Heb je een auto en woon je in Maastricht in een gebied met betaald parkeren? Dan kun je een parkeervergunning aanvragen. Woon je buiten Maastricht en reis je dagelijks op en neer? Maak dan zoveel mogelijk gebruik van het OV. De parkeerruimte in Maastricht is namelijk schaars. Studeer je aan de UM en kom je toch met de auto? Parkeer dan 24/7 gratis bij de UM in Randwyck en pak vanaf daar het OV. Buitenlandse studenten die  iedere dag met een eigen auto komen kunnen een speciale studentenparkeervergunning aanvragen.

6.     Buren en andere bewoners 
Wonen in Maastricht is een bijzondere ervaring. Het betekent dat je midden in een woonbuurt woont en niet op een campusterrein. Met buren die meestal geen student zijn. Deze bewoners hebben een ander ritme en leefwijze dan jij als student. Hou hier rekening mee zodat iedereen net als jij met veel plezier in de stad kan wonen. Stel je voor aan je buren. Dan weten zij wie er naast hen woont en kun je elkaar makkelijk aanspreken. De praktijk heeft uitgewezen dat dit heel goed werkt en wederzijds begrip opbrengt. 

7.     Cultuurstad
Maastricht heeft een groot aantal culturele instellingen. Kijk op maastrichtnet.nl ofmaastrichtsuitburo.nl voor meer informatie.  Breng in Maastricht bijvoorbeeld eens een bezoek aan een van de gemeentelijke culturele instellingen zoals het Theater aan het Vrijthof, Kumulus, Centre Céramique, Natuurhistorisch Museum. Vaak kan dat met een aantrekkelijke studentenkorting. Organiseer je liever zelf een evenement? Dan kan code 043 je helpen. In sommige gevallen heb je een vergunning nodig. 

8.     Reizen binnen Maastricht
Kom je met de fiets, OV of auto naar Maastricht en wil je filestress en opstoppingen voorkomen? Raadpleeg dan maastrichtbereikbaar.nl of download gratis je persoonlijke app.

 

9.     Sporten in Maastricht
Een gezonde geest heeft een gezond lichaam nodig. Daarom hebben we in Maastricht veel mogelijkheden om te sporten. Ook voor studenten. De gemeente werkt op dit gebied nauw samen met UM Sport. Bekijk via hun site welke mogelijkheden je in Maastricht allemaal hebt om actief te worden.

Gebruik onze parken
Maastricht heeft veel ‘groen’ in de stad. Mooie parken langs de Maas en in de historische omgeving van onze binnenstad.  Ideaal om op een mooie zonnige dag in te studeren. Of om gewoon lekker in te loungen. Maak er vooral gebruik van! Wel één verzoekje: laat het park  schoon achter en gooi je afval netjes weg. 

Agenda

Geen evenementen

We hebben 36 gasten en geen leden online